İSTİKLAL ŞAİRİMİZ MEHMET AKİF ERSOY'U VEFATININ SENE-İ DEVRİYESİNDE SAYGI VE RAHMETLE ANIYORUZ

İSTİKLAL ŞAİRİMİZ MEHMET AKİF ERSOY'U VEFATININ SENE-İ DEVRİYESİNDE SAYGI VE RAHMETLE ANIYORUZ

MEHMET AKİF ERSOY'UN HAYATI 

27.12.2020 993

Mehmet Akif Ersoy, 1873 yılında İstanbul'da doğdu. Babası  Tahir Efendi, annesi ise Şerife Hanım'dır. Dini eğitimini babasından alan Mehmet Akif ERSOY, öğrenimine Emir Buhari Mahalle Mektebi'nde başladı. Buradan mezun olduktan sonra sırasıyla Fatih Rüştiyesi, İstanbul İdadisi ve Halkalı Baytar Mektebi'nde öğrenimini sürdürdü. Akif, gittiği tüm okullarda başarısıyla kendini göstermiştir. Osmanlı Devleti'nin farklı bölgelerinde baytarlık yapan Mehmet Akif ERSOY bir süre sonra görevini bıraktı. Bir süre sonra Darülfünun'da ve Halkalı Ziraat Mektebi'nde edebiyat dersleri vermeye başladı.

 

 

Birinci Dünya Savaşı sırasında Arabistan'a gitti. Buradaki görevi, İngilizlerin kışkırttığı Arapların ayaklanmasını önlemekti. 
Akif, Çanakkale Zaferi'nin haberini Arap topraklarında aldı. Öylesine bir heyecan duydu ki, hemen kalemine sarıldı; "Çanakkale Destanı"nı yazdı. 
1920'de Burdur vekili olarak meclise girdi. 12 Mart 1921 günü yazdığı İstiklal Marşı, meclis tarafından milli marş olarak kabul edildi. 11 yıl boyunca Mısır'da kalan Akif, 1936'da tekrardan yurda döndü.  
İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy, 27 Aralık 1936 günü vefat etti.

İstiklal Marşı'nı Yazma Süreci

Millî Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey'in ricası üzerine arkadaşı Hasan Basri Bey kendisini ulusal marş yarışmasına katılmaya ikna etti. Konulan 500 liralık ödül nedeniyle başlangıçta katılmayı reddettiği bu yarışmaya, o güne kadar gönderilen şiirlerin hiçbiri yeterli bulunmamıştı ve en güzel şiiri Mehmet Âkif'in yazacağı kanısı mecliste hâkimdi. Mehmet Âkif'in yarışmaya katılmayı kabul etmesi üzerine kimi şairler şiirlerini yarışmadan çektiler. Şairin orduya ithaf ettiği İstiklal Marşı, 17 Şubat günü Sırat-ı Müstakim ve Hakimiyet-i Milliye'de  yayımlandı. Hamdullah Suphi Bey tarafından mecliste okunup ayakta dinlendikten sonra 12 Mart 1921 Cumartesi günü ulusal marş olarak kabul edildi. Âkif, ödül olarak verilen 500 lirayı  kadın ve çocuklara iş öğreten ve cepheye elbise diken Dar'ül Mesai vakfına bağışladı.

27-12-2020